Výměnný pobyt studentů do Dolnolužického gymnazia v Chotězi

Na šestidenní výměnný pobyt do Dolnolužického gymnazia v Chotězi (Cottbus) v Braniborsku (SRN) se v neděli 15. září 2024 vydalo 15 studentů nižšího gymnázia se dvěma pedagogy. Za nedělního pěkného počasí cestovali různými vlaky více než 5 hodin než se setkali s jejich hostitelskými rodinami. První setkání na nádraží v Chotěbuzi byli velmi milé.

Chotěbuz je velké město v Dolní Lužici srovnatelné s Hradcem Králové. Jak ho naši studenti poznávali? Učitelky z Dolnolužického gymnazia rozhodly, že nejlepší forma bude soutěž. Pět smíšených česko-německých skupin podniklo STADTRALLYE, při které s mapou a kvízem v němčině, angličtině a dolnolužické srbštině. Studenti poznávali významné památky a instituce a plnili jednotlivé úkoly. Řešení těchto 18 kvízových otázek zabralo celé pondělní dopolední vyučování. Po mnoha kilometrech v nohách přišel k chuti dobrý oběd v jídelně školy.

Úterní program obsahoval návštěvu skanzenu “Stary lud” v Dešně (Dissen), kde byl představen život starých Slovanů. Studenti si vyzkoušeli rozdělávání ohně křesáním, pečení placek a vaření čočkové polévky na ohni. Dále se naučili tkaní stuh na jednoduchém stavu a určovali, které plodiny mohli pěstovat staří Slované. A na konci programu “co si uvařili a upekli, to si také snědli”.

Ve středu 25. září jsme se vydali vlakem do Berlína, kde jsme navštívili Futurium, kde se prezentují vize budoucího udržitelného vývoje planety (energie, jídlo, doprava, zdroje,…). V nákupním středisku nedaleko Televizní věže dostali studenti prostor k nákupu dárků.

Během čtvrtečního sportovního dopoledne studenti hráli stolní tenis a florbal. Při závěrečném večírku v jídelně školy, kterého se mnohé lužické studentky zúčastnily v krojích, jsme se naučili Anne Marii polku. Při společné večeři jsme si popovídali s rodiči našich hostitelských rodin.

V pátek 27. září 2024 při loučení na nádraží v Chotěbuzi se objevily i slzy. Již se těšíme na návštěvu našich lužickosrbských přátel u nás v Hořicích v červnu 2025.

 

Bez komentářů.